Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi 2017 yılında başladığı sanat yolculuğunda 28 sergiyi geride bıraktı. Açıldığı günden beri birbirinden değerli ve eşsiz eserlere ev sahipliği yapan Çağdaş Sanatlar Galerisi, 29’uncu sergisi “Aidiyet” ile sanatseverlerle buluştu. Küratörlüğünü Araştırma Görevlisi Ahmet Fuat Gökmen’in yaptığı “Aidiyet” isimli karma sergide, 16 sanatçının eseri yer alıyor. Baskı sanatları, resim, heykel ve seramik işlerinden oluşan sergi, 1 Aralık 2023 Cuma gününe kadar ziyaret edilebilecek.
Aidiyet’in açılışına Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Çağdaş Sanatlar Galerisini Sanat Danışma Kurulu üyeleri Hayri Esmer ve Rıdvan Coşkun, Küratör Ahmet Fuat Gökmen, sergide eseri bulunan sanatçılar ile çok sayıda sanatsever katıldı. Serginin açılış konuşmasını Küratör Ahmet Fuat Gökmen ile Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt yaptı.
CUMHURİYETİ SONSUZA KADAR YAŞATMAK BİZİM EN TEMEL GÖREVİMİZ
Sergiye katılan herkese teşekkür eden Başkan Kurt, “Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız bu günlerde böyle bir sergi açtıkları için hem hocalarımızı hem de küratörümüzü tebrik ediyorum. Bize verdiğiniz desteği Cumhuriyete verdiğiniz destek anlamında yorumluyorum. Sanat ve bilim belli bir aşama geçirdiyse Cumhuriyetin sayesindedir. Cumhuriyet her şey demek. Cumhuriyet, bizim sonuna kadar sahip çıkmamız gereken, en önemli unsurumuz, gücümüz. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletini Türkiye Cumhuriyeti olarak sonsuza kadar yaşatmak bizim en temel görevimiz. Biz, çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Çağdaş Sanat Galerimiz de sanat çalışmalarını bu çizgide yürütüyor. Bu sergiye gençlerin büyük katkısı olduğunu görüyorum. Burayı gençlerle birlikte kullanalım, hep birlikte geliştirelim. Umarım bu dileğim kabul olur ve Çağdaş Sanatlar Galerisi uzun süre sanatın her alanına katkı sunar” dedi.
BAŞKAN KURT’TAN SUNUCULUK ATÖLYESİNE TEŞEKKÜR
Sergi açılışının sunumunu Odunpazarı Belediyesi Sunuculuk Atölyesinden Naciye Ulusoy üstlendi. Konuşmasında Sunuculuk Atölyesi eğitmeni Serpil Vurucu’ya ve atölye katılımcılarına teşekkür eden Başkan Kurt, “Sunuculuk Atölyesi çalışmalarının sonucu başarılı oldu. Tebrik ediyorum” diye konuştu.
AİT OLDUĞUMUZ UYGARLIK VE KİMLİĞİMİZ KONUSUNDA GEÇİRDİĞİMİZ SÜRECİN YANSIMALARINI GÖRECEKSİNİZ
Türkiye’de kimlik sorununun Tanzimat ile yeni bir yola girdiğini dile getiren Küratör Ahmet Fuat Gökmen, duraklama ve gerileme dönemi ile de bütün ayarların batıdaki sosyo ekonomik, siyasi, felsefi, kültürel değişim ve dönüşümlere göre belirlendiği ifade etti. Gökmen konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Batı uygarlığının değer kabul ettiği bu olgu ve kavramları hayatımıza dahil edişi, sanatta da karşılığını bulmuştur. Özellikle Cumhuriyet dönemi yazar ve ressamlarından başlayarak birçok sanatçı eserlerini doğu ve batı kavramları üzerinde yaşanan değişimi ve yeniliği yorumlamışlar. Aidiyet ve kimlik problemlerini yine eserler üzerinden irdelemişlerdir. Ancak bugün geldiğimiz nokta için söyleyecek olursak artık ne ayrı bir batı ne de ayrı bir doğu kalmamış gibi. Bugün sanatçılar gerçeği ararken geçmişte olduğu gibi bunu sadece belirli bir coğrafyada bulamayacaklarını biliyor. Sanatçı aidiyet duygusu ve hissiyatını belirli bir kültür ve ulusun ötesinde kendi deneyim ve arzularına dayanarak oluşturuyor. Nazarlar, bakışlar, gözler artık tamamen coğrafi ve kültürel kavramların hatta medeniyet kavramının ötesinde bir noktaya çevrilmiş durumda. Orası ise doğu ve batı ötesi. Doğu ve batı ötesi için başlangıç ve hareket noktası olarak ise insan temel kabul ediliyor. Bireyin kendisi, sahip olduğu fiziki ve ruhi benliği esas alınıyor. İşte sanatta da bunun yansımalarını yaşıyor ve görüyoruz. Bu sergi de hala ait olduğumuz uygarlık ve kimliğimiz konusunda geçirdiğimiz sürecin yansımalarını ve izdüşümlerini göreceksiniz.”
Konuşmaların ardından sergi açılışı gerçekleşti. Başkan Kurt ve diğer katılımcılar sergi alanını gezdi. Başkan Kurt eserler hakkında sanatçılardan bilgi aldı. Aidiyet, sergiyi gezen sanatseverlerden tam not aldı.
1 ARALIK 2023 CUMA GÜNÜNE KADAR ZİYARET EDİLEBİLECEK
Sanatçıların farklı dünyalara yönelik çok farklı sembollerden yola çıkarak ciddi bir hakikat arayışı içinde olduklarının görüldüğü sergide, kimliği tanımlama konusunda tam anlamıyla bir konsensüsten söz edilemese dahi aidiyet duygusuna olan ciddi bir özlem ve vurgu eserlerin toplamından çıkarılabiliyor. “Ayça Yasan, İrem Esra Gökalp, Emre İnan, Erkin Barin, İbrahim Demirkıran, Serap Işık, Ozan Batman, Burcu Nur Cengiz, Kenan Filiz, Sema Özdemir, Özge Öner, Rabia Hazar, Hesam Jalılı, Nisa Karaca, Sevdiye Cerrahoğlu ve İlyas Arapoğlu’nun eserlerinin bulunduğu Aidiyet adlı karma sergi, 1 Aralık 2023 Cuma gününe kadar ziyaret edilebilecek.